Olie of lak: wat is beter?

Olie of lak: wat is beter?

Voor- en nadelen op een rij

Wij krijgen vaak de vraag: olie of lak, wat moet ik nou kiezen? ‘Ik heb kinderen en een hond, er valt nog wel eens wat op de grond, wat is dan beter? En hoe zit het met de slaapkamers, die hoeven toch niet helemaal in de lak?’ Eigenlijk is er niet één definitief oordeel te vellen over wat beter is: olie of lak. Dit hangt namelijk af van uw persoonlijke situatie. Olie of hardwax-olie en lak hebben allebei voor- en nadelen.

Voor- en nadelen olie of hardwax-olie

Als wij een vloer oliën, dan trekt de olie in de vloer. Anders dan lak, dat op de vloer blijft liggen. Dit betekent dat als u een vaal plekje heeft of een klein ondiep krasje, u dit met onderhoudsolie plaatselijk weg kan werken. U ziet dat bijna niet meer waar u dit heeft gedaan. En omdat olie plaatselijk is bij te werken, zou u ook bij grotere onderhoudsbeurten niet alle ruimtes hoeven aan te pakken. U kunt u alleen daar waar het vaal is de olie aanbrengen. Dit betekent ook dat we uw vloer bij een onderhoudsbeurt niet altijd helemaal kaal hoeven te schuren. Bij kaal schuren gaat er een stukje van de toplaag van het hout af.

Onderhoud van een olie vloer

Wel adviseren we uw vloer goed te onderhouden. U kunt een natuurzeep of Wax & Clean gebruiken voor in het dweilwater en uw vloer minstens één keer per jaar in de onderhoudsolie zetten. De frequentie hiervan hangt ook af van hoe intensief u uw vloer gebruikt. Omdat olie in de vloer trekt en niet zoals lak een beschermlaag óp het hout vormt, kan er bij olie iets sneller vuil en water in de vloer trekken.

Voordelen

✓ Olie is plaatselijk bij te werken,
✓ U hoeft meestal niet uw vloer helemaal kaal te laten schuren om uw vloer op te knappen.

Nadelen

– Vocht en vet trekken sneller in de vloer dan bij lak.
– Wij raden aan uw vloer ieder jaar in de onderhoudsolie te (laten) zetten.
– We raden aan om uw vloer regelmatig te dweilen met onze natuurzeep of Wax & Clean in het dweilwater.

Voor- en nadelen lak

We horen vaak dat de reden dat mensen niet voor lak kiezen is dat lak zo erg glanst. Maar dan hebben we goed nieuws, want lak is er ook in een matte uitvoering. Hierdoor komt de vloer qua look iets dichter in de buurt van een olie vloer. In onze winkel kunt u daar voorbeelden van bekijken. Omdat lak een laag óp de vloer is, trekt er niet zo snel vuil en water in als bij olie. Daarom is een lak vloer heel geschikt voor mensen met kinderen en huisdieren, of om in de keuken aan te brengen.

Onderhoud van een lak vloer

Een lak vloer is ook nog eens onderhoudsvriendelijk. U hoeft namelijk alleen te dweilen en stofzuigen zoals u normaal doet. We verkopen een ph-neutraal reiniger voor in het dweilwater. Wel zijn matten bij de voor- en achterdeuren extra belangrijk bij een lak vloer. Zo voorkomt u dat u steentjes of zand mee naar binnen neemt en krassen in de lak maakt. Ook raden wij aan viltjes onder uw meubels te doen. En dan met name meubels waar u veel mee schuift. Wij verkopen viltjes en viltstrips in onze winkel. U kunt ook kijken op de website van Floorfriendly.

Glansgraad van een lak vloer

De ontwikkeling van lakken staat niet stil. De laatste jaren zijn matte lakken erg populair. Naast extra matte lakken zijn er tegenwoordig zelfs nóg mattere, ultra matte lakken. Ook deze glansgraden hebben voor- en nadelen. De ultra matte lakken zijn zo mat, dat u bijna niet ziet dat er lak op de vloer zit. De vloer ziet er daardoor natuurlijk uit. Ultra matte lakken kunnen wel wat ruwer zijn. Daardoor kan vuil makkelijker aan de vloer hechten en lastiger weg te krijgen zijn. ‘Gewone’ matte lakken zijn vaak iets gladder en daarom is het vuil beter weg te krijgen. In onze winkel hebben we voorbeelden van al deze glansgraden, dus kom gerust een keertje in het echt kijken hoe het eruit ziet.

Voordelen

✓ Lak is er ook in een matte uitvoering.
✓ Vuil en water trekken niet snel in de vloer.
✓ Onderhoud bestaat uit het dweilen en stofzuigen zoals normaal.

Nadelen

– Bij grote beschadigingen of verkleuringen moeten we de vloer kaal schuren en opnieuw behandelen.
– Lak is niet plaatselijk bij te werken zonder dat u dit blijft zien.

In welke situaties kiest u voor olie of lak?

U kunt een vloer bij ons kopen die door onze leverancier al in de olie of lak is gezet. Zij gebruiken speciale machines om een stevige afwerkingslaag te maken. Wij plaatsen deze vloer dan al afgewerkt bij u in huis. Ook kunt u een vloer onbehandeld bij ons kopen. Wij werken hem dan zelf af met de olie of lak. Dit heeft als voordeel dat u in veel gevallen zelf de kleur en afwerking kunt kiezen. En ligt uw vloer er al in, maar heeft hij een opfrisbeurt nodig? Dan kunt u na het kaal schuren vaak ook een andere kleur of afwerking kiezen. Een olie vloer kunnen we in plaats van kaal schuren ook reinigen, polijsten en oliën. Dit is een onderhoudsbeurt waarbij uw vloer zo goed mogelijk blijft behouden zoals hij nu is.

Kleur van uw vloer bij olie of lak

Zo veel informatie, en dan hebben we het eigenlijk nog niet gehad over de kleur van uw vloer. Zowel met olie als met lak kunnen wij uw vloer kleuren. Let op, want niet iedere vloer kunnen we zomaar kleuren. Bij rode tropische houtsoorten gaat dat bijvoorbeeld lastig. Bij eiken vloeren zijn er daarentegen wel veel mogelijkheden. De kleuren kunt u het beste in het echt zien. In de winkel hebben we veel voorbeelden, zowel grote monsterborden als kleinere kleurstalen. Deze lenen wij ook uit, zodat u er thuis nog even rustig naar kunt kijken.

Persoonlijk advies nodig?

Neem gerust contact met ons op.