Waar moet ik op letten bij mijn huisdier?

Waar moet ik op letten bij mijn huisdier?

Onze tips

Een huisdier brengt veel liefde en plezier. Een hond of kat kan zomaar gewoon onderdeel worden van je familie. Maar een trouwe viervoeter brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee.

Hoe kan ik problemen met mijn huisdier voorkomen?

Het is helaas nooit helemaal uit te sluiten dat een huisdier blijvende schade veroorzaakt. Maar met de juiste afwerking en goed onderhoud kunt u veel problemen met uw houten vloer voorkomen. Het is aan te raden dat je je vloer afwerkt met olie, hardwax-olie of lak. En denk ook eens aan verzekeringen. Ga na bij uw verzekering of schade aan uw vloer door huisdieren gedekt wordt. Maakt een huisdier van iemand anders schade aan uw vloer? Kijk dan of de aansprakelijkheidsverzekering van die persoon deze schade vergoedt.

Mijn vloer afwerken met olie

Als u kiest voor een afwerking met olie, moet u de vloer regelmatig onderhouden. Zo verkleint u de kans dat er gemakkelijk vuil in de vloer trekt. Maakt uw huisdier veel krassen met zijn of haar nagels? Bij een olievloer zijn deze eenvoudig weg te werken met een onderhoudsbeurt. Ook glijdt een viervoeter minder snel uit op een olievloer dan een gelakte vloer, omdat deze op een stroevere olievloer meer grip heeft.

Mijn vloer afwerken met hardwax

Hardwax-olie, vaak een tweelaags systeem, houdt iets langer stand tegen het doordringen van vochtige dingen dan ‘gewone’ olie. Onze ervaring is dat vloeren behandeld met hardwax-olie minder problemen hebben met vlekken. Net als bij een olie-afwerking kunt u krassen van bijvoorbeeld nagels makkelijk wegwerken en heeft de vloer meer grip. Bij het uitkiezen van een houten vloer die geschikt is het voor een huisdier ook handig om een houten vloer te kiezen die één of meerdere keren totaal gerenoveerd kan worden. Dit betekent dat we aanraden een eiken lamelparket te kiezen met een toplaag van minimaal 4mm.

Mijn vloer lakken

Bij een lakvloer is er geen periodiek onderhoud. Lak houdt het meest stand tegen het doordringen van vocht. Maar lak is ook poreus en indien er lang iets op blijft liggen, kan ook hier verkleuring optreden in het eikenhout. Het nadeel van lak is dat een kras een kras is, en deze eigenlijk niet weg te werken zijn zonder de vloer te schuren en opnieuw te lakken. Een lak kan te glad zijn voor uw huisdier waardoor het moeilijk grip heeft met zijn pootjes.

Tips

• Ruim ‘ongelukjes’ van uw huisdier zo snel mogelijk op.
• Leg altijd iets onder de drinkbak, om te voorkomen dat er water op de vloer knoeit.
• Verwijder eventueel tijdelijk vloerkleden op de houten vloer bij niet zindelijke dieren. Op die manier ziet gemakkelijk dat er een ongelukje is gebeurd en kunt u dit op tijd opruimen. Urine op een vloerkleed kan lang nat blijven en vlekken veroorzaken die u pas ziet als u ooit het kleed weghaalt.
• Zorg voor deurmatten.
• Droog de pootjes van uw huisdier goed af na het wandelen.
• Stofzuig regelmatig om zand en vuil dat aan de pootjes van de huisdieren naar binnenkomt, te verwijderen. Zand werkt als schuurpapier en daardoor slijt de vloer sneller.
• Volg de onderhoudsprotocollen die bij uw vloer horen, om de olie of hardwax-olie laag/lagen verzadigd te houden.

Advies over uw huisdier

U kunt een afspraak maken bij ons in de winkel, dan geven wij u passend advies. Wij verkopen onderhoudsmiddelen en voeren onderhoudsbeurten uit. In uiterste gevallen kunnen wij de beschadigde delen van uw vloer vervangen.

Persoonlijk advies nodig?

Neem gerust contact met ons op.