Vloerverwarming

Vloerverwarming

Hout en vloerverwarming gaan prima samen. Dit in tegenstelling tot wat mensen vaak denken. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar de vloer en de vloerverwarming aan moeten voldoen. Wij hebben inmiddels al ruime ervaring met het plaatsen van houten vloeren op vloerverwarming.

Meestal gewoon mogelijk

Niet iedere parketvloer is geschikt om op een vloerverwarming te leggen. Toch is er meer mogelijk dan meestal wordt aangenomen. En dan zeggen we niet alleen omdat we een parketbedrijf zijn. De ontwikkelingen staan namelijk niet stil, ook niet in het ambachtelijke parketwerk. In de meeste gevallen kan de vloer die u bij ons uitkiest gewoon op vloerverwarming. In onze winkel vindt u een speciale sticker die aangeeft welke vloeren geschikt zijn.

Houtsoorten: wel of niet geschikt voor vloerverwarming?

Niet elke houtsoort reageert even goed op temperatuurwisselingen. ‘Nerveuze’ houtsoorten als beuken, essen, maple en jatoba geven bijna altijd problemen en zijn daarom ook niet geschikt om op een vloerverwarming te leggen. Eiken, teak of merbau zijn daarentegen wel geschikt. Dit komt doordat ze een stuk stabieler zijn en niet of nauwelijks op schommelingen in temperatuur of vochtgehalte reageren. Thermisch behandelde vloeren en verouderde vloeren zijn ook geschikt. Dit komt door de manier van bewerking.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming?

✓ Eiken
✓ Merbau
✓ Teak
✓ Afzelia
✓ Kambala

Welke houtsoorten zijn niet of minder geschikt voor vloerverwarming?

– Maple
– Beuken
– Essen
– Jatoba
– Robijn
– Mutenye

In veel gevallen zijn laminaat, PVC en bamboe ook geschikt voor vloerverwarming.

Welk vloerverwarmingssysteem heb ik nodig?

Het begint er natuurlijk mee dat uw vloerverwarming geplaatst moet worden. Als deze tenminste nog niet in uw huis zit. Onderstaande systemen zijn wel en niet geschikt in combinatie met een houten vloer.

Wel geschikt

✓ ‘Natte’ vloerverwarmingssystemen. Bij dit soort systemen liggen de buizen op de betonvloer en zijn ze afgedekt door een afwerkvloer (meestal zand/cement of anhydriet).
✓ Droogbouwsystemen met waterleidingen.
✓ Ingefreesd met waterleidingen.

Niet of minder geschikt:

– Elektrische vloerverwarming
– Infrarood vloerverwarming. Dit systeem wordt meestal gebruikt in kleine ruimtes en onder zwevend geplaatste vloeren, bijvoorbeeld laminaat.

Soorten vloeren: wel of niet geschikt voor vloerverwarming?

Als u de houtsoort heeft uitgekozen, kijken we ook nog naar de manier waarop de plank gemaakt is. En naar de manier waarop we de vloer gaan leggen. Bij vloerverwarming geven wij de voorkeur aan het vast verlijmen van de vloer op de ondergrond. Dit maakt de vloer het stabielst, zo is de kans op krimpen of uitzetten het kleinst.

Wel geschikt

✓ Lamelparket
✓ Duoplank
✓ Tapis / traditioneel parket (bijvoorbeeld in visgraatmotief)

Niet geschikt

– Massieve vloeren

Luchtvochtigheid

Heeft u een vloerverwarming, dan is het extra belangrijk dat u de luchtvochtigheid in de gaten houdt. Dit kunt u meten met een hygrometer (bij ons in de winkel verkrijgbaar). De ideale luchtvochtigheid voor een houten vloer ligt tussen de 50% en 65%. Als u de luchtvochtigheid constant hiertussen houdt, zal uw vloer weinig krimpen en uitzetten. In de lente en zomer is dit vaak geen probleem. In de herfst en winter gaat u misschien meer stoken. Bij uw vloerverwarming komt de warmte dan van onderaf door uw vloer, én de luchtvochtigheid daalt door het klimaat. Dit kan zorgen voor extra uitdroging. Het hout kan dan gaan krimpen. Dit kunt u tegengaan door een luchtbevochtiger te gebruiken.

Zo houdt u de luchtvochtigheid gelijkmatig

Het hout mag niet warmer worden dan 25 – 26°C en de luchtvochtigheid mag het liefst niet lager zijn dan 45%. Luchtbevochtigers kunt u bij ons bestellen, bijvoorbeeld van de merken Boneco of Stadler Form.

Temperatuur en luchtvochtigheid meten met Fidbox

Bij het plaatsen van parket op vloerverwarming werken wij wel eens met een Fidbox. Dit apparaat plaatsen wij onder de vloer als wij hem leggen. De Fidbox meet constant het warme- en vochtgehalte, dit kunt u uitlezen met uw telefoon. Zo bent u altijd op de hoogte en kunt u snel schakelen. Heeft u bijvoorbeeld problemen met uw vloer, dan kunnen we aan de Fidbox zien of de temperatuur of het vochtgehalte misschien te hoog of te laag zijn geweest.

Milieuvriendelijk en duurzaam

Hout is een natuurproduct en heeft sterke isolerende eigenschappen. Het houdt warmte vast en produceert geen schadelijke stoffen. Daardoor is parket een van de meest milieuvriendelijke vloervarianten. Daarnaast gaat een gemiddelde parketvloer zeer lang mee. De meeste varianten kunnen meerdere keren geschuurd worden, waardoor de levensduur kan oplopen tot wel veertig jaar.

Laat u informeren over vloerverwarming

Laat u goed informeren over hoe een vloerverwarming bij uw vloer het beste kan worden uitgevoerd. Kom gerust een keer langs in onze winkel of mail ons met uw vraag. Wij hebben inmiddels al ruime ervaring in het plaatsen van houten vloeren op vloerverwarming. Ook met PVC en bamboe op vloerverwarming hebben wij ervaring.

Tip! Kijk op de gezamenlijke website van onze leveranciers voor meer informatie over vloerverwarming en parket vloeren. Klik hier om naar de website te gaan.

Persoonlijk advies nodig?

Neem gerust contact met ons op.