Hoe voorkom ik kieren?

Hoe voorkom ik kieren?

Een grote wisseling in luchtvochtigheid is een aanslag op houten vloeren. In sommige gevallen kan het leiden tot kieren en naden. Voor een deel bepaalt de kwaliteit van het hout en de wijze van het leggen de reactie van de vloer op luchtvochtigheid. Maar ondanks dat blijft er een risico op kieren door een te hoge of te lage luchtvochtigheid.

Massieve houten vloeren en multiplanken

Massieve houten vloeren werken meer dan gelaagde vloeren. Dat wil zeggen dat ze gevoeliger zijn voor schommelingen in de luchtvochtigheid. Gelaagde vloeren hebben vaak een achterkant van multiplex of vuren, waardoor ze stabieler zijn. Massieve vloeren werken vooral als ze zwevend, dat wil zeggen los van de ondergrond, zijn geplaatst. Heeft u een massieve houten vloer in huis liggen, dan kan het zijn dat deze sneller zal opbollen of kieren. Soms trekt dit na verloop van tijd weer weg. Als de problemen blijven voortduren, dan kunt u kijken of u iets aan de luchtvochtigheid in huis kunt doen.

Hygrometer en luchtbevochtiger tegen kieren

Het luchtvochtigheidsgehalte kunt u meten met een hygrometer. Deze verkopen we in onze winkel. De ideale luchtvochtigheid voor een houten vloer ligt tussen de 50 en 65 procent. Is de luchtvochtigheid flink lager dan deze waarden, dan kan een luchtbevochtiger uitkomst bieden. Wij verkopen verschillende in onze winkel, bijvoorbeeld van Boneco of Stadler Form. Radiatorbakjes zijn namelijk zelden genoeg om de lucht in huis voldoende vochtig te houden. Er zijn luchtbevochtigers die automatisch stoppen als de ruimte de door u ingestelde luchtvochtigheid (bijvoorbeeld 50%) bereikt. Er zijn ook luchtbevochtigers die u met een app kunt bedienen.

Goed vloeronderhoud voorkomt problemen

Bij de oplevering van uw vloer krijgt u van ons onderhoudsadvies. Hierbij vertellen we hoe u uw vloer in topconditie houdt. Heeft u op dit moment problemen met uw houten vloer? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag over hoe de problemen kunnen worden aangepakt.

Persoonlijk advies nodig?

Neem gerust contact met ons op.