Visgraat vloeren

Visgraat vloeren kunnen wij in allerlei groottes, kleuren en afwerkingen laten maken. Voor ieder interieur, modern of klassiek, kunt u dus wel een visgraat vloer vinden.

Modern of rustiek: afwerking en kleur

We kunnen uw vloer helemaal glad schuren, zodat er geen naden meer zichtbaar zijn en de vloer er strak uit ziet. Maar dit hoeft natuurlijk niet, als u een rustiekere look mooier vindt. U kunt ook kiezen of u veel of weinig, of zelfs helemaal géén noesten in de vloer wilt. Wilt u liever een wat robuustere uitstraling? Kies dan bijvoorbeeld voor een verouderde vloer, een gerookte vloer, of een vloer die geschaafd is. Bij een gerookte vloer ziet u wat meer contrast, dus ook meer kleurverschillen tussen de planken. Bij een geschaafde vloer geeft het extra reliëf een rustieke look. Na het plaatsen werken we uw vloer af met olie, hardwax olie of lak. Hiermee brengen we een beschermlaag aan op het hout én kunnen we het op kleur brengen. U kunt dus zelf kiezen welke kleur uw vloer uiteindelijk krijgt.

Randafwerking

Een traditionele visgraat leggen we vaak met een band en een bies. Een bies is een donker randje van wengé hout dat als een ‘lijst’ om de ruimte heen loopt. De band is van hetzelfde hout en afwerking als de vloer en loopt buiten het biesje. In de foto’s hieronder ziet u daar voorbeelden van. We kunnen een visgraat vloer ook helemaal doorleggen, dus zonder band en bies.

Inspiratie visgraat vloeren

Laat u inspireren door een van de voorbeelden hieronder. Dit zijn allemaal visgraat vloeren die wij zelf hebben gelegd.

 

Manier van leggen: massieve visgraat vloer

Een massieve visgraat vloer bestaat uit twee losse delen: een massief strookje van bijvoorbeeld eikenhout en een ondervloer. Dit soort massieve visgraat vloeren leggen wij op de traditionele manier. Daarom noemen we dit ook wel tapis vloeren. De massieve stroken lijmen én spijkeren we dan vast op de ondervloer. Deze ondervloer is meestal van spaanplaat of mozaïek. De vloer ligt dan extra goed vast, zodat hij nauwelijks zal gaan werken. Daarom is deze manier van leggen ook zeer geschikt voor ruimtes met vloerverwarming.

visgraat leggen

Hier plaatsen we een massieve visgraat vloer op spaanplaat in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen

Duoplank visgraat vloer

Duoplank visgraat vloeren zijn niet massief. Dit soort vloeren bestaan uit een toplaag van hout (bijvoorbeeld eiken) van 3 of 4 millimeter. Onder de toplaag zit een onderlaag van multiplex. Dit soort vloeren kunnen we direct vast verlijmen aan de basisvloer (bijvoorbeeld zandcement) of plaatsen met een tussenvloer. Een duoplank vloer gaat lang mee, want deze is nog minimaal drie keer te schuren. Schuren is gemiddeld één keer per 8 à 15 jaar nodig.

Visgraat en vloerverwarming

Wij horen vaak hout en vloerverwarming niet samen zouden gaan. Maar toch is hout wel echt geschikt om te plaatsen op vloerverwarming. Met name eikenhout en tropische houtsoorten als merbau, teak, afzelia en kambala zijn erg geschikt. Hout houdt de warmte niet tegen. Hout heeft een bepaalde warmteweerstand, maar de warmte wordt wel goed doorgegeven. Bij vloerverwarming geven wij er de voorkeur aan om de vloer vast te verlijmen. Hierdoor blijft de vloer goed stabiel.

Wij adviseren u om vloeren altijd in het echt te bekijken bij ons in de winkel. Dan komt het karakter pas écht goed naar voren. Ook kunt u bij ons monsterborden van verschillende typen vloeren lenen.