Massieve vloeren

Massieve vloeren zijn de klassiekers onder de vloeren. Ze hebben een lange levensduur en wij kunnen hem geheel naar uw wensen leggen en afwerken.

Kenmerken van massieve vloeren

Massieve vloeren hebben een dikte van ca. 21 mm. Ook bevatten ze een mes- en groefverbinding. Deze verbinden de planken onderling en maakt het leggen van de vloer eenvoudiger. Met behulp van veren aan de lange zijde van de vloer wordt de planken vloer op spanning gehouden. Dit vangt de natuurlijke werking van het hout deels op.

massieve vloeren massieve planken Neerlandia Nijmegen

Veranderingen in luchtvochtigheid

Een massieve vloer reageert meer op zijn omgeving dan bijvoorbeeld een samengestelde vloer, zoals een duoplank of lamelparket. In de winter is het vaak droger in huis omdat uw verwarming vaak aan staat. De luchtvochtigheid daalt dan dus sterk. Een massieve vloer gaat dan sneller krimpen. Als het veel regent kan de vloer juist weer uitzetten. Als hij dan niet genoeg ruimte heeft aan de zijkanten, kan de vloer bol komen te staan. De luchtvochtigheid in uw huis kunt u meten met een hygrometer en op peil houden met een luchtbevochtiger.

Toch gaan voor een duoplank of lamel?

Een samengestelde vloer zoals een duoplank of lamel werkt minder, omdat deze bestaat uit een toplaag en een onderlaag. De toplaag bestaat ook uit massief hout van bijvoorbeeld 3 of 4 millimeter. Van bovenaf ziet u dus geen verschil. De onderlaag van een samengestelde vloer zorgt dat de vloer extra stevig is en minder werkt. Dit is het voordeel van een samengestelde vloer ten opzichte van een massieve vloer. Een massieve vloer is vaak kaal te schuren. Bij het schuren gaat er nog net geen millimeter van de toplaag af. Ook een samengestelde vloer is vaker te schuren, afhankelijk van de dikte van de toplaag. Gemiddeld moet u uw vloer één keer in de 10-15 jaar laten schuren.