Kurk

Kurk is geen houten vloer, en ook geen parket. Toch bieden wij dit prachtige natuurproduct aan. Hoewel kurk geen hout is, komt het wel van bomen: van de schors om precies te zijn. Juist daarom is kurk een verantwoord ecologisch product.

Eeuwenoud ambacht
Kurk komt van de kurkeik, die voornamelijk groeit in Portugal, Frankrijk en Noord-Afrika. De schors wordt handmatig, volgens eeuwenoud ambacht, van de boom verwijderd. De boom wordt hierbij geen enkele schade toegedaan. De schors groeit gewoon weer aan. Een kurkeik wordt ongeveer 200 jaar oud. Om de negen jaar kan de schors ‘geoogst’ worden. De eik vormt daarmee een bijna onuitputtelijke bron.

image-2016-02-20(9)

Toonaangevend in kurk
Wij werken graag met Wicanders, omdat zij samenwerken met de Portugese Amorim Groep, die al meer dan 130 jaar ervaring heeft in exclusieve kurkproducten. Vertegenwoordigd in meer dan 51 landen wereldwijd werken zij onophoudelijk aan het vervolmaken van kurken vloerbedekking.

Voordelen van kurk
Vroeger werd de kurk vaak direct op de vloer gelijmd. Hierdoor was deze heel moeilijk te verwijderen. Tegenwoordig wordt de kurk fabrieksmatig al op een HDF kern verlijmd en kan zo zwevend gelegd worden. In combinatie met de klikverbinding scheelt dit veel tijd bij het leggen. De vloer wordt afgewerkt met een slijtvaste, antistatische en vuilafstotende keramische lak. Hierdoor is de kurkvloer makkelijk te onderhouden. Kurk heeft het bijkomende voordeel dat het een heel stille, veerkrachtige vloer is die niet snel beschadigd. De unieke honingraatstructuur creëert een thermische isolatie, waardoor deze warm aanvoelt.