Kurk vloeren

Kurk is geen houten vloer, en ook geen parket. Toch bieden wij dit natuurproduct aan. Het komt namelijk wel van bomen: van de schors, om precies te zijn. Juist daarom is het een verantwoord ecologisch product.

kurk vloeren in Nijmegen bij Neerlandia Houten Vloeren

Eeuwenoud ambacht

Kurk komt van de kurkeik, die voornamelijk groeit in Portugal, Frankrijk en Noord-Afrika. De schors wordt handmatig, volgens eeuwenoud ambacht, van de boom verwijderd. De boom wordt hierbij geen schade toegedaan. De schors groeit gewoon weer aan. Een kurkeik wordt ongeveer 200 jaar oud. Om de negen jaar kan de schors ‘geoogst’ worden. De eik vormt daarmee een bijna onuitputtelijke bron.

Toonaangevend in kurk

Wij werken graag met Wicanders.  Wicanders maakt stille vloeren met een natuurlijke warmte isolatie. Zij werken samen met Amorim (Portugal). Amorim heeft al meer dan 130 jaar ervaring heeft in kurkproducten. Vertegenwoordigd in meer dan 51 landen wereldwijd werken zij onophoudelijk aan het aanprijzen van kurken vloerbedekking.

Voordelen van kurk

Vroeger werd kurk vaak direct op de vloer gelijmd. Hierdoor was deze heel moeilijk te verwijderen. Tegenwoordig wordt kurk fabrieksmatig al op een HDF kern verlijmd. Daarom kunnen we het ‘zwevend’ (los van de ondervloer) leggen. In combinatie met de klikverbinding scheelt dit veel tijd bij het leggen. De vloer wordt afgewerkt met een slijtvaste, anti-statische en vuilafstotende keramische lak. Hierdoor is de kurkvloer makkelijk te onderhouden. Kurk is niet meer te schuren. Alleen als u nog niet door de laklaag heen bent kunnen we het nog lichtjes opschuren, en er een extra laklaag op zetten. Kurk heeft het bijkomende voordeel dat het een heel stille, veerkrachtige vloer is die niet snel beschadigd. De unieke honingraatstructuur creëert een thermische isolatie, waardoor deze warm aanvoelt.

Kurk en vloerverwarming

Kurkvloeren van het merk Wicanders zijn geschikt voor vloerverwarming. Dankzij de isolerende eigenschappen zal de vloer langzamer opwarmen dan de meeste laminaat vloeren of houten vloeren. De warmte wordt langzamer vrijgegeven. De oppervlaktetemperatuur van de ondervloer mag niet hoger zijn dan 26°C. Een kurkvloer kunt u direct op de basisvloer plaatsen, een tussen vloer is dus niet nodig.