Welke vloeren zijn geschikt voor een vloerverwarming?

Er gaan nogal wat vooroordelen de ronde of een houten vloer en een vloerverwarming goed samengaan. Maar ondanks de algemene scepsis is het toch zeer goed mogelijk om het te combineren. Er zijn wel een aantal voorwaarden.

Vloerverwarming Neerlandia Houten Vloeren

In de meeste gevallen vloerverwarming mogelijk

Niet iedere parketvloer is geschikt om op een vloerverwarming te leggen. Toch is er meer mogelijk dan meestal wordt aangenomen. De ontwikkelingen staan niet stil, ook niet in het ambachtelijke parketwerk. In de meest gevallen is het dan ook gewoon mogelijk.

Welke vloeren zijn geschikt en welke niet?

Niet elke houtsoort reageert even goed op temperatuurwisselingen. ‘Nerveuze’ houtsoorten als beuken, essen, maple en jatoba geven bijna altijd problemen en zijn daarom ook niet geschikt om op een vloerverwarming te leggen. Eiken, teak of merbau zijn daarentegen wel geschikt. Dit komt omdat ze een stuk stabieler zijn en niet of nauwelijks op schommelingen in temperatuur of vochtgehalte reageren. Thermisch behandelde vloeren en verouderde vloeren zijn ook geschikt. Dit komt door de manier van bewerking.

Hoe zit het met de luchtvochtigheid?

Hout heeft in feite weinig last van de temperatuur. Temperatuurwisselingen hebben wel direct effect op de luchtvochtigheid. Het vochtgehalte in het hout verandert ook als de luchtvochtigheid wisselt. Bij een droge lucht zal de houten vloer vocht afstaan aan de omgevingslucht. Hierdoor krimpt het hout, en ontstaat er naadvorming. Dat is een normaal bij een houten vloer. Door een luchtbevochtiger te gebruiken kunt u de luchtvochtigheid op een constant peil houden. U beperkt zo deze natuurlijke reactie van het hout. Bij een vloerverwarming is het extra belangrijk dat u de luchtvochtigheid op peil hout. Een goede luchtvochtigheid voor een houten vloer is tussen de 40% en 60%.

Laat u informeren

Laat u goed informeren over hoe een vloerverwarming bij uw vloer het beste kan worden uitgevoerd. Niet elke ruimte of houtsoort is geschikt voor elke behandeling of legwijze. Kom gerust een keer langs in onze winkel of mail ons met uw vraag. Wij hebben ruime ervaring in het plaatsen van houten vloeren op vloerverwarming. Ook met PVC en bamboe op vloerverwarming hebben wij ervaring.

Tip! Op de website van een van onze leveranciers (Parketfabriek Lieverdink) kunt u informatieboekjes over parket en vloerverwarming downloaden.