Hoe voorkom ik geluidsoverlast?

Bij appartementen heeft u vaak buren van onder, boven en van opzij. Zo kan er al snel geluidsoverlast ontstaan. Er zijn dan ook niet voor niets regels opgesteld voor de vloerbekleding, zowel op Nederlands als op Europees niveau.

Geluid in de ruimte zelf en geluid bij de buren

Je hebt verschillende loopgeluiden: loopgeluid in de ruimte zelf en loopgeluid naar de buren toe. Met een vast verlijmde vloer is het loopgeluid in de ruimte zelf het minst. Wilt u het geluid naar de buren toe verminderen, dan raden wij u aan te kiezen voor een ‘zwevend’ gelegde vloer met een geluidsreducerende tussenvloer.

Goede geluidsisolatie met een zwevende dekvloer

Steeds meer appartementen voorziet men van een zwevende dekvloer. Dit is een los gelegde vloer die ze op een geluidreducerende laag plaatsen. Deze maakt geen enkel contact met de wanden. Volgens het bouwbesluit dient de geluidsisolerende werking hiervan vijf decibel te zijn. Bij het leggen van een vloer, bovenop de geluidswerende ondervloer, is het van belang dat de leggers deze hier vol op verlijmen. Zo beperkt u de kans op geluidsoverlast.

geluidsoverlast ondervloer en vloer

Kwestie van een goede voorbereiding

In de kwaliteit van de ondervloer zit de oplossing voor een goede geluidsisolatie. Hiermee voorkomt u geluidsoverlast. Vloer en ondervloer werken namelijk samen. Wij werken alleen met geluidsreducerende ondervloeren getest bij erkende instituten. TNO is bijvoorbeeld voor Nederland maatgevend. Hierdoor kunnen wij u vertellen welke combinatie van geluidsreducerende onderlaag en vloerbedekking voldoet aan de officiële normen.

Wij hebben uitgebreide ervaring met het geluid van vloeren. We geven u graag advies voor uw specifieke situatie. Met onze kennis verhoogt u niet alleen uw eigen wooncomfort, maar ook dat van uw buren!