Welke vloeren zijn geschikt voor een vloerverwarming?

Er gaan nogal wat vooroordelen de ronde of een houten vloer zich wel goed houdt op een verwarmde vloer. Met de werking van hout in gedachten lijkt het ook vreemd dat het mogelijk zou zijn om een parketvloer samen te laten gaan met een wisselende directe warmtetoevoer. Maar ondanks de algemene scepsis is het toch zeer goed mogelijk om een houten vloer te plaatsen op een vloerverwarming. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden waar u aan dient te voldoen.

image-2016-02-20(14)

In de meeste gevallen mogelijk
Niet iedere parketvloer is namelijk geschikt om op een vloerverwarming te leggen. Toch is er meer mogelijk dan meestal wordt aangenomen. De ontwikkelingen staan niet stil, ook niet in het ambachtelijke parketwerk. Vloerverwarming is in de meeste gevallen gewoon mogelijk.

Welke vloeren zijn geschikt en welke niet?
Niet elke houtsoort reageert even goed op temperatuurwisselingen. ‘Nerveuze’ houtsoorten als beuken, essen, maple en jatoba geven bijna altijd problemen en zijn daarom ook niet geschikt om op een vloerverwarming te leggen. Eiken, teak of merbau zijn daarentegen een stuk stabieler en reageren niet of nauwelijks op schommelingen in temperatuur of vochtgehalte. Thermisch behandelde vloeren en verouderde vloeren zijn door de manier van bewerking uitermate geschikt om te combineren met vloerverwarming.

Hoe zit het met de luchtvochtigheid?
Hout heeft in feite weinig last van de temperatuur. Temperatuurwisselingen hebben echter een direct effect op de luchtvochtigheid. Door de wisselwerking tussen de lucht en het hout verandert een wisselende luchtvochtigheid het vochtgehalte in het hout. Bij een droge lucht zal de houten vloer vocht afstaan aan de omgevingslucht. Hierdoor krimpt het hout en ontstaat er naadvorming. Dat is een normaal verschijnsel bij een houten vloer. Door een luchtbevochtiger te gebruiken kunt u de luchtvochtigheid op een constant peil houden en deze natuurlijke reactie van het hout beperken.

Laat u informeren
Laat u goed informeren over hoe een vloerverwarming bij uw vloer het beste kan worden uitgevoerd. Niet elke ruimte of houtsoort is geschikt voor elke behandeling of legwijze. Kom gerust een keer langs in onze winkel of mail ons met uw vraag. Ook kunt u bij ons het informatieboekje Parket op vloerverwarming bestellen.