Het kleuren van een rode tropische houten vloer, kan dat?

Heeft u een vloer met een rode tint in uw huis liggen? Dan kan dit een tropische houtsoort zijn, bijvoorbeeld afzelia, kambala of merbau. Robijn en teak zijn ook veelvoorkomende tropische houtsoorten.

Heeft u bijvoorbeeld net een nieuw huis gekocht, ligt er een tropische houtsoort in en wilt u de kleur veranderen? U wilt hem bijvoorbeeld een lichtere uitstraling geven, of misschien zelfs iets witter. Of u heeft uw houten vloer al een tijdje, en u wilt hem laten opknappen. Wat zijn dan de mogelijkheden? Dit leggen wij hieronder uit.

Rode tropische houtsoort kleuren

De mogelijkheden voor het kleuren, oliën of lakken zijn bij rode tropische houtsoorten anders dan bij bijvoorbeeld eiken houten vloeren. Een tropische houtsoort behandelen wij niet met een kleurolie, omdat er door de houtsoort vlekken kunnen ontstaan. Het kleuren van een tropische houtsoort (bijvoorbeeld het hout iets witter maken) is dus niet mogelijk, want wij willen de beste kwaliteit leveren. De rode tint van de houtsoort zal er dus niet uit gaan. Wel kunnen wij uw vloer behandelen met een naturel olie of lak.

Rode tropische houtsoort lichter maken

De vloer zal na het schuren lichter worden. Maar door de olie wordt de vloer vervolgens weer wat donkerder. Door de vloer na de olie te behandelen met lak, zal de look weer iets lichter worden. Als u voor oliën kiest, wordt de vloer dus donkerder dan bij het lakken.

Een robijn vloer, geschuurd en geolied

Hoe komt de vloer eruit te zien?

Het is lastig om precies in te schatten hoe de vloer er na het behandelen uit zal komen te zien. Daarom maken wij graag een proefstukje voor u. Als u een stukje van het hout van uw vloer meeneemt, bijvoorbeeld een stukje dat toevallig los ligt, kunnen wij dit behandelen met verschillende soorten olie en lak. Dit geeft een goede indicatie van het uiteindelijke resultaat. U kunt dan de methode kiezen die de door u gewenste uitstraling heeft. Ook hebben wij een behandeld plankje in de winkel liggen, dat u altijd even kunt komen bekijken. Dit geeft niet het precieze resultaat van uw vloer weer, maar geeft wel een indicatie. Een proefstukje van uw eigen vloer komt natuurlijk dichterbij het uiteindelijke resultaat, maar wij beseffen dat niet iedereen een stukje los heeft liggen.

Misschien weet u wel niet zeker welke houtsoort er precies bij u op de vloer ligt. Ook daarin kunnen wij u verder helpen. U kunt altijd bellen, e-mailen of bij ons langskomen aan de Postweg 125 in Nijmegen voor advies!

4 gedachtes over “Het kleuren van een rode tropische houten vloer, kan dat?

 1. Dag. Ik heb een mooie vloer Afzelia. Nu wil ik een andere wooninrichting en daar past de rode gloed niet bij. Ik zou graag de Afzeliavloer een donkere kleur willen geven. Is dit mogelijk door schuren en af te werken met een donkere lak?

  • Beste mevrouw Schel,

   Hartelijk dank voor uw vraag. Wij zouden dan aanraden om het hout te schuren en behandelen met een donkere kleurolie van het merk Bona, en daarna twee naturel laklagen (ook van het merk Bona).

   Met vriendelijke groet,
   Harry van der Zanden

 2. Goedemorgen,

  Ik heb een Merbau houten vloer en ik wil naar een lichte houten vloer kleur (zoals eiken). Is dat mogelijk?
  Ik hoor het heel graag, bedankt!

  Gr. Merel

  • Hartelijk dank voor uw vraag. Omdat merbau een rode tropische houtsoort is, is deze lastig te kleuren, witter of lichter te maken. Dit komt omdat er dan al snel plaatselijke verkleuringen optreden (er komen vlekken in). Dit betekent dat de vloer niet gekleurd kan worden naar een kleur zoals eiken. De vloer zal door het schuren wel lichter worden, maar de rode kleur zal er niet uit gaan. Na het schuren kunt u kiezen voor een afwerking met olie of met lak, waarbij de vloer met lakken ietsje lichter zal worden dan met oliën. Lakken is dus de beste optie om de vloer iets lichter te krijgen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.