Het kleuren van een rode tropische houten vloer, kan dat?

Heeft u een vloer met een rode tint in uw huis liggen? Dan kan dit een tropische houtsoort zijn, bijvoorbeeld afzelia, kambala of merbau. Robijn en teak zijn ook veelvoorkomende tropische houtsoorten.

Heeft u bijvoorbeeld net een nieuw huis gekocht, ligt er een tropische houtsoort in en wilt u de kleur veranderen? U wilt hem bijvoorbeeld een lichtere uitstraling geven, of misschien zelfs iets witter. Of u heeft uw houten vloer al een tijdje, en u wilt hem laten opknappen. Wat zijn dan de mogelijkheden? Dit leggen wij hieronder uit.

Rode tropische houtsoort kleuren

De mogelijkheden voor het kleuren, oliën of lakken zijn bij rode tropische houtsoorten anders dan bij bijvoorbeeld eiken houten vloeren. Een tropische houtsoort behandelen wij niet met een kleurolie, omdat er door de houtsoort vlekken kunnen ontstaan. Het kleuren van een tropische houtsoort (bijvoorbeeld het hout iets witter maken) is dus niet mogelijk, want wij willen de beste kwaliteit leveren. De rode tint van de houtsoort zal er dus niet uit gaan. Wel kunnen wij uw vloer behandelen met een naturel olie of lak.

Rode tropische houtsoort lichter maken

De vloer zal na het schuren lichter worden. Maar door de olie wordt de vloer vervolgens weer wat donkerder. Door de vloer na de olie te behandelen met lak, zal de look weer iets lichter worden. Als u voor oliën kiest, wordt de vloer dus donkerder dan bij het lakken.

Een robijn vloer, geschuurd en geolied

Hoe komt de vloer eruit te zien?

Het is lastig om precies in te schatten hoe de vloer er na het behandelen uit zal komen te zien. Daarom maken wij graag een proefstukje voor u. Als u een stukje van het hout van uw vloer meeneemt, bijvoorbeeld een stukje dat toevallig los ligt, kunnen wij dit behandelen met verschillende soorten olie en lak. Dit geeft een goede indicatie van het uiteindelijke resultaat. U kunt dan de methode kiezen die de door u gewenste uitstraling heeft. Ook hebben wij een behandeld plankje in de winkel liggen, dat u altijd even kunt komen bekijken. Dit geeft niet het precieze resultaat van uw vloer weer, maar geeft wel een indicatie. Een proefstukje van uw eigen vloer komt natuurlijk dichterbij het uiteindelijke resultaat, maar wij beseffen dat niet iedereen een stukje los heeft liggen.

Misschien weet u wel niet zeker welke houtsoort er precies bij u op de vloer ligt. Ook daarin kunnen wij u verder helpen. U kunt altijd bellen, e-mailen of bij ons langskomen aan de Postweg 125 in Nijmegen voor advies!

18 gedachtes over “Het kleuren van een rode tropische houten vloer, kan dat?

 1. Dag. Ik heb een mooie vloer Afzelia. Nu wil ik een andere wooninrichting en daar past de rode gloed niet bij. Ik zou graag de Afzeliavloer een donkere kleur willen geven. Is dit mogelijk door schuren en af te werken met een donkere lak?

  • Beste mevrouw Schel,

   Hartelijk dank voor uw vraag. Wij zouden dan aanraden om het hout te schuren en behandelen met een donkere kleurolie van het merk Bona, en daarna twee naturel laklagen (ook van het merk Bona).

   Met vriendelijke groet,
   Harry van der Zanden

 2. Goedemorgen,

  Ik heb een Merbau houten vloer en ik wil naar een lichte houten vloer kleur (zoals eiken). Is dat mogelijk?
  Ik hoor het heel graag, bedankt!

  Gr. Merel

  • Hartelijk dank voor uw vraag. Omdat merbau een rode tropische houtsoort is, is deze lastig te kleuren, witter of lichter te maken. Dit komt omdat er dan al snel plaatselijke verkleuringen optreden (er komen vlekken in). Dit betekent dat de vloer niet gekleurd kan worden naar een kleur zoals eiken. De vloer zal door het schuren wel lichter worden, maar de rode kleur zal er niet uit gaan. Na het schuren kunt u kiezen voor een afwerking met olie of met lak, waarbij de vloer met lakken ietsje lichter zal worden dan met oliën. Lakken is dus de beste optie om de vloer iets lichter te krijgen.

 3. Goedemiddag, wij hebben een Kikar smoked natural tafelblad in de olie gezet, maar het is heel donker geworden. Hoe kunnen we dit weer terug krijgen naar de oorspronkelijke kleur of oplichten?

  • Goedemiddag mevrouw Bremer,

   Dank voor uw vraag. Als u de tafel licht wilt houden, kunt u het beste een lak gebruiken. Hiermee blijven de meeste houtsoorten lichter, maar een donkere houtsoort blijft altijd een donkere houtsoort. Bij lakken blijft het wel lichter dan bij oliën. Als het tafelblad dik genoeg is, kunt u het blad weer kaal schuren. Dit moet wel goed gebeuren zodat alle vettigheid van de olie uit het blad is, anders hecht de lak niet goed. Daarna kunt u het tafelblad lakken.

   Hartelijke groet,
   het Neerlandia team

 4. Goedenavond,
  Wij hebben een merbau vloer. Ik zou het graag over de vloer heen willen overschilderen in lichtgrijs of lichtbeige kleur.
  Is dat mogelijk bij deze rode houtsoorten?
  Groetjes, Elle

  • Goedemorgen,

   Hartelijk dank voor uw vraag. Om te weten of dit kan, zou u met drie dingen rekening moeten houden: wat zit er nu als bescherming op de vloer (was, olie of lak), u zou de vloer eerst kaal moeten schuren voordat u gaat schilderen, en u zou bij een schilder moeten vragen welke verf geschikt is voor dit soort houtsoorten. Het beste zou zijn om eerst een professional goed naar de vloer te laten kijken om te zien wat er mogelijk is.

   Hartelijke groet,
   Het Neerlandia team

 5. Goedendag,

  Ik heb een huis gekocht met een robijn houtenvloer. De kleur komt overeen met de foto in het artikel. Ik zou hem graag iets lichter hebben of iets koeler van kleur. Welke lak raadt u aan? Bij voorbaat dank!

  • Goedemorgen,

   Hartelijk dank voor uw vraag. Deze vloeren zijn helaas lastig te kleuren, dus eigenlijk is het ook lastig om de kleur van deze vloer ‘koeler’ te krijgen. Door het behandelen met een lak blijft de vloer wel iets lichter dan dat de vloer wordt met oliën. Wij gebruiken zelf lakken van het merk Bona.

   Hartelijke groet,
   Het Neerlandia team

 6. Beste, wij hebben een iroko tafelblad en willen de kleur minder oranje hebben,. We hebben de tafel geschuurd en twijfelen nu over blanke lak of geheel wit lakken alleen zie je dan de nerf niet meer. Is dit allebei mogelijk op een iroko tafelblad? Vanwege de oliehoudende houtsoort?

  • Goedemiddag,

   Hartelijk dank voor uw vraag! Na het schuren zou u een iroko tafelblad kunnen oliën of lakken. Omdat er op een tafel snel water- en vetvlekken kunnen ontstaan, zouden we adviseren de tafel te lakken. Omdat het een rode tropische houtsoort is, zouden we niet adviseren de tafel met een gekleurde lak of kleurolie te kleuren. De kans is groot dat er dan vlekken ontstaan en dat de kleur er onregelmatig in trekt. Met het echt verven van een dergelijke houtsoort hebben we geen ervaring.

   Hartelijke groet,
   het Neerlandia team

 7. Goedenavond,

  Hartelijk dank voor uw verhelderende artikel. In onze nieuwe woning ligt een tropische houten vloer. De vloer is oorspronkelijk gelakt, maar vertoont veel slijtplekken. Wij willen de vloer schuren en daarna oliën. Uit bovenstaande berichtgeving lees ik dat u werkt met naturel olie van het merk Bona. Kunt u mij vertellen wat de precieze naam van deze olie is? Ik kan hem in jullie webshop en elders online namelijk niet goed vinden.

  Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Free

  • Goedemiddag,

   Hartelijk dank voor uw reactie. U kunt de vloer behandelen met Bona Care Oil 2K neutral/pure.

   Met vriendelijke groet,
   Het Neerlandia-team

  • Dank voor uw vraag! Als u een teak vloer lakt, zal de rode kleur veel wegtrekken. De teak vloer wordt dan een beetje licht bruin. Een voorbeeld hiervan kunt u zien in het portfolio op deze website, bij de foto’s waarbij staat maart 2021. Een donkere kleurolie zou eventueel ook nog kunnen.

   Met vriendelijke groet,
   het Neerlandia-team

 8. Beste,

  Ik heb een Merbau rode vloer.
  Echter op sommige plaatsen is die niet meer diep rood. Echter lichter geworden van kleur.
  Vooral waar het hout vaak in contact kwam met de zon.

  Kan ik de vloer behandelen zodanig dat hij opnieuw zijn donker rode kleur krijgt.

  Welke producten moet ik aanschaffen.

  Bedankt.

  Jasper

  • Beste heer Caerels, hartelijk dank voor uw bericht. Verkleuringen zijn het beste uit de vloer te krijgen door de vloer kaal te (laten) schuren en opnieuw te behandelen. Als u een donker rode kleur wilt, zou u de vloer na het schuren het beste kunnen behandelen met een olie. Met vriendelijke groet, het Neerlandia-team

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.